Ποιοί είμαστε

H Άπατρις είναι πανελλαδική εφημερίδα δρόμου που εκδίδεται μέσω του οριζόντιου συντονισμού επτά συντακτικών ομάδων, κατανεμημένων γεωγραφικά σε όλη την επικράτεια. Το μοντέλο οργάνωσης τους είναι βασισμένο στην αποκέντρωση, τη συνεργασία και την ισοτιμία, στα πλαίσια μιας πανελλαδικής κοινότητας με κοινό στόχο την έκδοση του έντυπου μέσου αντιπληροφόρησης αλλά και ποικιλόμορφες τοπικές παρεμβάσεις. Η εφημερίδα διανέμεται πανελλαδικά, χωρίς αντίτιμο, και στηρίζεται οικονομικά στην ενίσχυση που προκύπτει από διάφορες εκδηλώσεις των τοπικών Σ.Ο, συνεισφορές από συντρόφους/ισσες και συλλογικότητες/στέκια/καταλήψεις.

Η Συντακτική Ομάδα Ιωαννίνων συστάθηκε το Γενάρη του 2014 και φιλοξενείται στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Ιωαννίνων απ’ τον Απρίλη του ίδιου έτους. Βασικό όργανο λήψης αποφάσεων στα πλάισια της Σ.Ο είναι η ανοιχτή τοπική συνέλευση, η οποία λαμβάνει χώρα ανά δύο εβδομάδες κατά τις ημερομηνίες και ώρες που ανακοινώνονται στον ιστότοπο apatrisioannina.espivblogs.net και στη μηνιαία αφίσα του Α.Κοι.Χ.Ι. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν ομοφωνίας της συνέλευσης έπειτα από συνδιαμόρφωση, η δε καταφυγή στη ψηφοφορία συντρέχει μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη της ομοφωνίας ή συναίνεσης. Τα χαρακτηριστικά λειτουργίας της συλλογικότητας είναι ελευθεριακά και αντιεραρχικά, αυτόνομα και αντιθεσμικά -αντικρατικά, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η άρνηση διαχωρισμών για λόγους σεξουαλικής ταυτότητας ή εθνικότητας. Συμμετέχουν άτομα που εμπνέονται από τις αρχές και το όραμα της γενικευμένης αυτοδιεύθυνσης, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι δε μπορούν να συμμετέχουν μέλη κομμάτων, κρατικών ή άλλων θεσμικών-εξουσιαστικών φορέων.

Στόχος της είναι η ανεξάρτητη, αδιαμεσολάβητη αντιπληροφόρηση, η δημιουργία ζωντανής και αμφίδρομης σχέσης μεταξύ του εντύπου και των κοινωνικών/ταξικών αγώνων. Επιχειρούμε τη συγκρότηση μιας σταθερής απάντησης στην ανάγκη των εν δυνάμει ανταγωνιστικών υποκειμένων να πληροφορούν και να πληροφορούνται, μια (αντι)δομή που ενισχύει την κυκλοφορία των αγώνων, αποφεύγοντας τη δημιουργία ωραιοποιημένων εικόνων κι εμπεριέχοντας το σπέρμα της αμφισβήτησης και της ουσιαστικής ρήξης με το υπάρχον. Προσπαθούμε ν’ απαντήσουμε στη σιωπή στην οποία μας έχει καταδικάσει ο, πανταχού παρόν, κυρίαρχος μιντιακος λόγος, αναζητώντας, όχι εναλλακτικούς διαύλους, αλλά τρόπους αυτοθέσμισης, με τους οποίους σχεδιάζουμε την επίθεση, με τα δικά μας μέσα, για την επίτευξη των δικών μας σκοπών: την ατομική και κοινωνική απελεύθερωση.

Καλούμε σε συμμετοχή όχι μόνο στο επίπεδο της σκέψης και της πληροφόρησης, αλλά και προτάσσοντας την άμεση δράση και παρέμβαση στον πραγματικό χώρο, θέλοντας να αποτρέψουμε την αναπαραγωγή της μετωπικής σχέσης δημοσιογράφου και θεατή, ν’ αποδομήσουμε την παθητική κατανάλωση πληροφοριών και να προτείνουμε την αντιπληροφόρηση και την ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση και επικοινωνία της πραγματικότητας.

Leave a Reply